Uefa Europa League competitie

Home » Wedden op sport » Uefa Europa League competitie

 DE UEFA EUROPA LEAGUE

Uefa Europa League

Wed op deze Europese competitie

Profiteer dan nu van de welkomstbonus:
Tot 5x €10 gratis weddenschappen
+ profit boost & Jack's speciale gratis weddenschap
* Alleen beschikbaar voor spelers van 24 jaar of ouder.
Alleen nieuwe spelers van 24 jaar of ouder, die een account hebben aangemaakt na 11 januari 2023, 12:00 uur komen in aanmerking voor deze promotie
Profiteer dan nu van de Welkomstbonus:
welkomstbonus van 100% tot €100
Check de promotiepagina voor speciale weddenschappen
* Registratie van een account op Bet365 is alleen toegestaan voor personen van 18 jaar en ouder
⚠ Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Profiteer dan nu van de welkomstbonus:
Tot €250 gratis weddenschappen
Free Bet gelijk aan je eerste weddenschap tot €250
* Alleen beschikbaar voor spelers van 24 jaar of ouder.
De welkomstbonus is alleen beschikbaar voor nieuwe spelers van LiveScoreBet sportwedden en de spelers moeten 24 jaar of ouder zijn, geregistreerd in Nederland en mogen nog niet eerder een storting bij LiveScoreBet sportwedden gemaakt hebben.
4,0 rating
Profiteer dan nu van de Welkomstbonus:
Stortingsbonus van 100% tot €100
+ bonussen voor gratis weddenschappen
* Registratie van een ZEbet account is alleen toegestaan voor personen van 18 jaar en ouder
⚠ Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Profiteer dan nu van de welkomstbonus:
Stortingsbonus tot €30
+ Verdien freebets tot €30
* Registratie van een ZEturf account is alleen toegestaan voor personen van 18 jaar en ouder
⚠ Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Hoe is de UEFA Europa League competitie ontstaan?

De UEFA Europa League is het tweede belangrijkste Europese voetbaltoernooi. Ze wordt jaarlijks georganiseerd door de Union of European Football Associations (UEFA). De Europa League draagt die naam sedert het seizoen 2009-2010 en is in feite de samensmelting van de in 1971-1972 opgerichte Europacup II (die zelf in 1999 opgenomen werd in de in 1960 opgerichte UEFA Cup) en de in 1961 opgerichte minder belangrijke Intertoto Cup.

De beste ploegen in deze competitie

In tegenstelling tot de Champions League biedt de Europa League veel meer perspectief aan de niet-kampioenen van het voorbije seizoen. Runner-ups en andere ploegen die al of niet nipt de titel misten of om welke reden ook pas op het einde van het seizoen sterk zijn geworden, krijgen hier een extra kans op revanche. Ook ploegen uit minder sterke voetballanden krijgen kans tegen toppers en subtoppers uit te komen.

Recordhouder

Sedert 1971-1972 is Sevilla FC recordhouder van de Europa Cup II/Europa League met 6 overwinningen. Het wordt gevolgd door vier teams die elk 3 keer de beker wonnen:

Inter Milaan, Juventus FC, Liverpool FC en Atlético Madrid. Van 1971-1972 tot 2020-2021 hebben Spaanse ploegen met 11 stuks het meest overwinningen behaald. Zij geven hiermee Italië en Engeland (beide 11x), Duitsland (6x) en Nederland (4x) het nakijken.

België bracht tot nu toe (met Anderlecht in 1982) slechts één beker naar huis. In 2020-2021 bereikten Manchester United, AS Roma, Arsenal FC en Villareal CF de halve finales.

De laatste 10 jaar

Nemen we de Europa League resultaten vanaf 2009-2010 onder de loep, dan blijft Sevilla koploper met 4 overwinningen, gevolgd door Atlético Madrid (3), Chelsea (2), Manchester United (1) en FC Porto (1). Ook sinds de competitie Europa League wordt genoemd, bleven de Spaanse en Engelse ploegen domineren. Bij de runner-ups zien we echter een grotere variëteit van nationaliteiten: Engeland en Portugal werden elk 3x tweede, terwijl Spanje, Nederland, Italië en Oekraïne een kwartet vormen met elk 1 tweede plaats.

Sevilla FC

Sevilla FC

Het Spaanse Sevilla FC werd buiten die ene keer in 1946 nooit meer nationaal kampioen. Het won wel 5 keer de Spaanse beker en 1x de Spaanse Supercup. Het won sedert 2006 zesmaal de Europacup II/Europa League, onder meer in 2020. In 2006 won het de Europese Supercup.

Club Atlético de Madrid

Atlético Madrid

Atlético Madrid werd 10 keer nationaal kampioen (recentst in 2014), won 10 keer de Spaanse beker (recentst in 2012-2013 ) en 2 keer de Spaanse Supercopa (recentst in 2014). Europees was de club 3 keer (verliezend) finalist in de Europacup I/Champions League. Het won wel 3 keer de Europa League (recentst in 2018).

Chelsea FC

Chelsea

Chelsea werd sedert het begin de Engelse competitie in 1888 zesmaal nationaal kampioen, waarvan vijfmaal in de Premier League sedert 1992. Het won ook achtmaal de Engelse FA Cup. Haar grootste prestatie blijven de 2 overwinningen in de Europacup I/Champions League. Ook de 2  overwinningen in de Europacup II/Europa League mogen er zijn.

Manchester United

Manchester United

Manchester United is de succesrijkste ploeg uit de Engelse voetbalgeschiedenis. Met 20 titels is ze recordhouder in de nationale competitie. Daarvan behaalde ze er 13 in de Premier League sedert 1992. Manchester was bovendien 12 keer FA Cupwinnaar. Het won driemaal de Europacup I/Champions League en éénmaal de Europacup II/Europa League.

FC Porto

FC Porto

Sinds de start van de Portugese voetbalcompetitie in 1922 werd FC Porto 29 keer kampioen. Slechts SL Benfica deed beter. FC Porto won bovendien reeds tweemaal de Europacup I/Champions League (in 1987 en 2004) en tweemaal de Europacup II/Europa League (in 2003 en 2011). Het won bovendien 17 keer de Portugese beker en 21 keer de Portugese Supercup.

Wed op deze Europese competitie

Hoe zit de competitie in elkaar?

De kwalificatiefase start met een voorronde, waarin zestien ploegen uit de landen met de laagste UEFA-coëfficiënten tegen elkaar uitkomen. De winnaars stromen door naar de eerste kwalificatieronde.

kwalificatieronde

In een eerste, tweede en derde kwalificatieronde wordt er gestreden voor een plaats in de play-off ronde. In de tweede en derde kwalificatieronde wordt er telkens met twee aparte reeksen gewerkt: die van de kampioenen en de niet-kampioenen. Er stromen dus geregeld ploegen in die tot op een zekere hoogte de Champions League betwistten.

play-offronde

Ook in de daaropvolgende play-offronde wordt er met een reeks van kampioenen (16 ploegen) en niet-kampioenen (26 ploegen) gewerkt. De 21 winnaars mogen naar de groepsfase van het hoofdtoernooi.

Groepsfase

In de groepsfase van het hoofdtoernooi is er plaats voor 48 ploegen, die verdeeld worden in 12 groepen van elk 4 teams. Daarvan zijn er 17 rechtstreeks geplaatste teams, 21 winnaars van de play-off ronde, 6 verliezers van de play-off ronde van de Champions League en 4 verliezers van de derde kwalificatieronde (niet-kampioenen) van de recentste Champions League.

Knock-outfase

De nummers 1 en 2 van iedere groep gaan samen met 8 afvallers uit de Champions League door naar de knock-outfase, waarin dus 32 teams tegen elkaar spelen.

loting voor de zestiende finales

Tijdens de loting voor de zestiende finales hebben de 12 groepswinnaars en de 4 sterkste nummers 3 uit de eerste ronde van de Champions League een geplaatste status. De 12 nummers 2 en de 4 slechtste nummers 3 van de eerste ronde in de Champions League hebben een ongeplaatste status. De geplaatste teams worden geloot tegen de ongeplaatste teams. Clubs die in dezelfde groep zaten en clubs uit eenzelfde land kunnen in deze ronde niet tegen elkaar uitkomen.

Vanaf de achtste finales is er geen geplaatste en ongeplaatste status meer en kunnen alle clubs tegen elkaar uitkomen.

Wed op deze Europese competitie

Extra informatie

Topscorer aller tijden in de Europacup II/Europa League is de Zweed Henrik Larsson met 40 doelpunten.

– De Tsjech Jan Sýkora scoorde in 2016 na 10,69 seconden het snelste doelpunt ooit in deze competitie.

– Op basis van twee UEFA-coëfficiënten rangschikt de UEFA landen en clubs naar sterkte. De competitiecoëfficiënt betreft de nationale competitie. De positie in de ranglijst bepaalt hoeveel clubs ieder land mag afvaardigen naar de Champions League, de Europa League en de Conference League.

Landen met het beste competitiecoëfficiënt

De vijf best gerangschikten in deze ranglijst zijn in 2020-2021 Spanje, Engeland, Italië, Duitsland en Frankrijk. Respectievelijk 8e en 9e zijn Nederland en België. Op basis van de clubcoëfficiënt worden de clubs naar sterkte gerangschikt. De vijf beste in dit klassement zijn in 2020-2021 Bayern München, Barcelona, Juventus, Real Madrid en Atlético Madrid.  De eerste Nederlandse club is Ajax op de 19e plaats, de eerste Belgische is Club Brugge op de 43e plaats.

– Na het Heizeldrama van 1985 (met 39 doden) tijdens de  Europacup I-finale tussen Liverpool en Juventus,  werden de Engelse clubs voor vijf jaar uit de Europese competities gesloten.

 

Nieuws over sportwedden en bookmakers
De Grand Prix van Spanje is een absoluut hoogtepunt op de Formule 1-kalender.
juni 4, 2023
0 860
Met Superodds kunnen spelers profiteren van verbeterde winstkansen en potentieel hogere uitbetalingen bij het plaatsen van hun ...
juni 3, 2023
0 829
Als u op zoek bent naar een eersteklas gokervaring in Nederland, zoek dan niet verder. Wij bieden ...
mei 27, 2023
0 757
De industrie werkt actief aan het verbeteren van de veiligheidsmaatregelen om witwassen en andere illegale activiteiten te ...
mei 25, 2023
0 700
Het jaar 2023 heeft belangrijke ontwikkelingen en trends gebracht binnen de online casino-industrie.
mei 24, 2023
0 384
Spelers kunnen vertrouwen op de kwaliteit en integriteit die staatsdeelnemingen bieden bij het genieten van online gokken ...
mei 24, 2023
0 309
Lucratieve bonussen, zoals gratis spins, stortingsbonussen en no-deposit bonussen kan je terugvinden op deze pagina.
april 22, 2023
0 313

5,0 rating
Welkomstbonus:
Ontdek alle promoties op 777.nl
CLAIM JE 100% BONUS TOT €250!
*Alleen beschikbaar voor spelers van 24 jaar of ouder.
Deze aanbieding is alleen geldig voor spelers van 24 jaar of ouder bij het maken van hun eerste storting.
4,8 rating
Welkomstbonus:
Ontdek alle promoties op jacks.nl
CLAIM JE 100% BONUS TOT €100!
*Alleen beschikbaar voor spelers van 24 jaar of ouder.
Deze promotie is alleen geldig voor spelers van 24 jaar of ouder. De minimale storting om de bonus te activeren is €10.
4,5 rating
Profiteer nu van de welkomstbonus:
Tot €711 welkomstbonus
100% bonus tot €711 vanaf je 1ste storting
* Alleen beschikbaar voor spelers van 24 jaar of ouder.
De welkomstbonus is alleen beschikbaar voor nieuwe spelers van 711 Casino en de spelers moeten 24 jaar of ouder zijn, geregistreerd in Nederland en mogen nog niet eerder een storting bij 711 Casino gemaakt hebben.
4,5 rating
Welkomstbonus:
ontvang € 10 gratis speeltegoed op onecasino.nl
CLAIM 50% bonus bovenop je eerste storting!
*Alleen beschikbaar voor spelers van 24 jaar of ouder.
Onze welkomstbonus wordt gegeven bij registratie en heeft een waarde van € 10,00. Alleen beschikbaar voor spelers van 24 jaar of ouder.
4,5 rating
Free spins:
Ontdek de free spins op bet365.nl
Stort min. €10 om 50 gratis spins te ontvangen
*Alleen beschikbaar voor spelers van 24 jaar of ouder.
*Bonus alleen beschikbaar voor spelers van 24 jaar of ouder.

 

Place2bet wenst u veel succes!

Speel met mate. Geniet van het spel.