Hoe is het Europees kampioenschap voetbal(EK) ontstaan?

Home » Wedden op sport » Hoe is het Europees kampioenschap voetbal(EK) ontstaan?
Het Europees kampioenschap voetbal | Ontdek alle weddenschappen

Europees kampioenschap voetbal(EK)

Onder bescherming van de UEFA wordt dit vierjaarlijks toernooi tussen Europese landenteams sedert 1960 betwist. De eerste twee toernooien werden ”Europacup voor landen” genoemd. Het aantal deelnemende landen aan het eindtoernooi was aanvankelijk slechts vier, maar werd steeds groter. Sinds 2016 nemen 24 landen deel aan het Europees kampioenschap voetbal(EK).

Wed op het EK

Profiteer dan nu van de welkomstbonus:
Tot 5x €10 gratis weddenschappen
+ profit boost & Jack's speciale gratis weddenschap
* Alleen beschikbaar voor spelers van 24 jaar of ouder.
Alleen nieuwe spelers van 24 jaar of ouder, die een account hebben aangemaakt na 11 januari 2023, 12:00 uur komen in aanmerking voor deze promotie
Profiteer dan nu van de Welkomstbonus:
welkomstbonus van 100% tot €100
Check de promotiepagina voor speciale weddenschappen
* Registratie van een account op Bet365 is alleen toegestaan voor personen van 18 jaar en ouder
⚠ Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Profiteer dan nu van de welkomstbonus:
Tot €250 gratis weddenschappen
Free Bet gelijk aan je eerste weddenschap tot €250
* Alleen beschikbaar voor spelers van 24 jaar of ouder.
De welkomstbonus is alleen beschikbaar voor nieuwe spelers van LiveScoreBet sportwedden en de spelers moeten 24 jaar of ouder zijn, geregistreerd in Nederland en mogen nog niet eerder een storting bij LiveScoreBet sportwedden gemaakt hebben.
4,0 rating
Profiteer dan nu van de Welkomstbonus:
Stortingsbonus van 100% tot €100
+ bonussen voor gratis weddenschappen
* Registratie van een ZEbet account is alleen toegestaan voor personen van 18 jaar en ouder
⚠ Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Profiteer dan nu van de welkomstbonus:
Stortingsbonus tot €30
+ Verdien freebets tot €30
* Registratie van een ZEturf account is alleen toegestaan voor personen van 18 jaar en ouder
⚠ Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

De beste ploegen in deze competitie

Sedert het eerste Europees kampioenschap voetbal van 1960 zijn Duitsland en Spanje met 3 overwinningen de beste performers van het EK-toernooi. Frankrijk volgt met 2 overwinningen. Zeven andere landen werden al éénmaal Europees kampioen. Aangezien Duitsland in totaal reeds 9 medailles won, is dit land overduidelijk de beste EK-performer van de vijftien voorbije edities. Portugal en Nederland volgen met elk 5 medailles.

In de laatste drie toernooien (2008,2012,2016) ging het goud naar Spanje (2x) en Portugal. Ze versloegen respectievelijk Duitsland, Italië en Frankrijk in de finale.

Een relevante parameter voor de sterkte van een nationale ploeg is de FIFA-wereldranglijst, die gebaseerd is op alle gespeelde interlandwedstrijden, zowel kwalificatiewedstrijden, vriendschappelijke als internationale toernooiwedstrijden.

Momenteel wordt een groepje van vijf geregeld naar voor geschoven als grootste kanshebbers op de eerstvolgende EK-titel: Frankrijk, België, Engeland, Spanje en Duitsland. Het trio Nederland, Italië en Portugal staan achter dit groepje als iets minder grote kanshebbers. Zorgt Portugal als EK-kampioen van 2016 en winnaar van de Nations League 2019 opnieuw voor een verrassing?

Momenteel kan het coronavirus wel een niet te onderschatten spelbreker zijn. Elk land hoopt hiervan gespaard te blijven om met zijn sterkste team aan te treden op het Europees kampioenschap voetbal.

Wed op het EK

België

België - Nationaal voetbal team

Voor België treedt nog altijd de ploeg van een gouden generatie aan, maar veel van haar topspelers zijn intussen niet meer van de jongste. Indien blessures en corona niet te veel parten spelen, kan de ploeg met topspelers De Bruyne, Hazard, Lukaku, Mertens en doelman Courtois toch nog altijd zwaar uithalen. Niet onbelangrijk is het feit dat Roberto Martinez – succescoach sinds 2016 – nog steeds in functie is.

En België werd niet voor niets derde in het WK van 2018. Hopelijk haalde de ploeg voldoende leergeld  uit de ontgoochelende prestatie tegen het zwakker geachte Wales in de kwartfinale van het Europees kampioenschap voetbal in 2016 om lichter geachte wedstrijden tijdens dit EK niet te onderschatten.

In april 2021 stond België 1e in de FIFA-wereldranglijst.

Frankrijk

Fédération Française de Football

Frankrijk wordt door heel wat voetbalexperten als topfavoriet naar voor geschoven. De ploeg zal met een even sterke bezetting als in de WK-finale van 2018 op het veld komen. Vooral de jonge Kylian Mbappé kan opnieuw het verschil maken. Dat Didier Deschamps, coach van de WK-ploeg, ook op het EK aan de slag blijft, is een extra troef. Frankrijk stond op 7 april 2021 op de 2e plaats in de FIFA-wereldranglijst.

Engeland

England national football team

Engeland stond in april 2021 wel op de 4e plaats in de FIFA-wereldranglijst, maar kon in recente confrontaties niet altijd even goed overtuigen. Toch blijft de Engelse ploeg op elk Europees kampioenschap voetbal ongetwijfeld een geduchte tegenstander. De vierde van het WK in 2018 beschikt over een zeer jonge ploeg, die nog steeds aan het groeien is onder coach Gareth Southgate. Vooral topscorer Harry Kane zal in het oog moeten worden gehouden, evenals Raheem Sterling and Jadon Sancho.

Dat de twee halve finales en de finale van het EK in Londen worden gespeeld is niet onbelangrijk voor de motivatie van de Engelsen.

Spanje

Spain national football team

Spanje komt in het huidige Europees kampioenschap voetbal niet meer zo sterk aan de aftrap als in de periode waarin het tweemaal Europees kampioen werd (2008, 2012) en één keer wereldkampioen (2010). Toch kan bondscoach Luis Enrique nog behoorlijk sterk uit de hoek komen als hij optimaal over topspelers kan beschikken als David de Gea, Sergio Ramos, Thiago, Koke, Sergio Busquets of Alvaro Morata. Dat ze in Sevilla driemaal in eigen land spelen en dat er hier bovendien één wedstrijd van de achtste finales wordt gespeeld, levert een niet onaardig thuisvoordeel op. Spanje stond op 7 april 2021 op de 6e plaats in de FIFA-wereldranglijst.

Duitsland

Duitsland - Nationaal voetbal team

Duitsland blijft als drievoudig EK-winnaar en viervoudig wereldkampioen een belangrijke kanshebber op een medaille. Ook al staat Joachim Löw (bondscoach sedert 2006) steeds meer onder druk na een reeks slechte resultaten – met de zware 6-0 nederlaag tegen Spanje in november 2020 als markantste feit – toch mag “die Mannschaft” niet onderschat worden. Dan mag men wel niet geobsedeerd blijven door haar vroege uitschakeling in het WK 2018.

Duitsland stond in april 2021 wel slechts 12op de FIFA-lijst.

Dat “die Mannschaft” tijdens de voorronde driemaal speelt in München en dat één van de kwartfinalewedstrijden hier eveneens betwist wordt, kan haar extra motiveren.

Hoe zit het Europees kampioenschap voetbal in elkaar?

Wed op het EK

Bij de oprichting van het EK gold de regel dat het toernooi in één land werd georganiseerd. In 2000 mochten aangrenzende landen het EK samen organiseren. Voor het eerst in zijn geschiedenis wordt het Europees Kampioenschap in 2021 niet in één en hetzelfde gastland gespeeld, maar verspreid over elf verschillende landen (als we Glasgow en Engeland als verschillend land mogen beschouwen). In elk land worden de wedstrijden in één hetzelfde stadion gespeeld. Er worden in de elf speelsteden in totaal 51 wedstrijden afgewerkt.

Het EK wordt in één maand betwist, van 11 juni tot 11 juli.

Kwalificatiefase

Alle 55 bij de UEFA aangesloten landen kunnen zich inschrijven voor de reguliere kwalificatiereeks en de sedert 2018 opgerichte Nations League. Voor de EK-eindronde kunnen 24 landen zich kwalificeren.

In de loting voor de reguliere kwalificatiereeks worden alle deelnemende landen over verschillende groepen verdeeld. Voor het EK 2021 waren dat 10 groepen (5×5 landen en 5×6 landen). Bij de loting worden de landenteams geplaatst op basis van hun prestaties in de UEFA Nations League tijdens het  recentste UEFA Nations League seizoen. Alle landen spelen een heen- en terugwedstrijd tegen elkaar.

De 20 landen die als eerste of tweede van de tien kwalificatiegroepen eindigen, plaatsen zich rechtstreeks voor het eindtoernooi.

De 4 resterende tickets komen toe aan de vier landen die best scoorden in de Nations League.

Voor de Nations League competitie worden de landen verdeeld over vier divisies die verder onderverdeeld worden in groepen van 3 of 4 landen.

De samenstelling van de groepen gebeurt op basis van de UEFA-coëfficiënt na de recentste WK-kwalificatiewedstrijden. De sterksten zitten samen in Divisie A, de zwaksten in Divisie D. Alle landen spelen binnen hun groep een uit- en een thuiswedstrijd.

Per divisie mogen de 4 groepswinnaars die zich niet via de reguliere EK-kwalificatie konden plaatsen naar de play-offs. Indien een groepswinnaar reeds geplaatst is voor de EK-eindronde via de reguliere kwalificatiereeks, krijgt het hoogst geplaatste land in een andere groep van dezelfde divisie dit vrijgekomen ticket voor de play-offs. De 16 groepswinnaars spelen dan in de play-offs voor de laatste 4 plaatsen in de EK-eindronde. De vier besten worden voor de groepsfase van het EK-eindtoernooi geplaatst in een groep van vijf landen.

Groepsfase en finales

Bij de groepsfase zitten in de zes groepen van vier landen maximaal twee gastlanden per groep. Daarbij speelt ieder gastland gegarandeerd twee keer thuis. Na de groepsfase vervalt die garantie.

Indien de wedstrijd na de reguliere twee speelhelften onbeslist is, volgen er twee verlengingen van elk een kwartier. Als  de wedstrijd dan nog onbeslist is, geven strafschoppen uitsluitsel.

Na de groepsfase volgen de achtste finales en de kwartfinales. Voor de halve finales en de eigenlijke finale komen alle overblijvende ploegen naar één en dezelfde plaats. In 2021 is dat Londen, waar alle wedstrijden in hetzelfde stadion worden gespeeld: het Wembley Stadium (met 90.000 plaatsen het tweede grootste stadion van Europa) .

Extra informatie

Wed op het EK

– De te zware financiële belasting voor het organiserende gastland is mogelijk de voornaamste reden geweest voor de recente verspreiding van het EK-toernooi over heel Europa.

– Bij de indeling voor de groepsfase werd rekening gehouden met de vliegafstand tussen twee speelsteden. De reistijden en dus ook de reiskosten kunnen immers hoog oplopen. De landen liggen zelfs soms in verschillende tijdzones! Daarom werd overeengekomen dat in de mate van het mogelijke de vliegafstand tussen twee speelsteden niet meer dan twee uur mag zijn.

– Duitsland is met 13 keer het land dat tot nog toe het vaakst aan het EK deelnam.

– Topscorers aller tijden in het EK zijn Michel Platini (Frankrijk) en de nog actieve Cristiano Ronaldo (Portugal) met elk 9 doelpunten. Van de nog actieve spelers behoren Antoine Griezmann (Frankrijk) en Zlatan Ibrahimović (Zweden) met elk 6 punten tot het groepje van tien best scorende EK deelnemers.

– Het record van het hoogst aantal gespeelde EK-wedstrijden is Cristiano Ronaldo. Hij totaliseert er 21.

– De Rus Dmitri Kirichenko scoorde in 2004 na 1 minuut en 7 seconden het snelste EK-eindronde doelpunt ooit in de wedstrijd tegen Griekenland.

 

Nieuws over sportwedden en bookmakers
De Grand Prix van Spanje is een absoluut hoogtepunt op de Formule 1-kalender.
juni 4, 2023
0 781
Met Superodds kunnen spelers profiteren van verbeterde winstkansen en potentieel hogere uitbetalingen bij het plaatsen van hun ...
juni 3, 2023
0 744
Als u op zoek bent naar een eersteklas gokervaring in Nederland, zoek dan niet verder. Wij bieden ...
mei 27, 2023
0 705
De industrie werkt actief aan het verbeteren van de veiligheidsmaatregelen om witwassen en andere illegale activiteiten te ...
mei 25, 2023
0 633
Het jaar 2023 heeft belangrijke ontwikkelingen en trends gebracht binnen de online casino-industrie.
mei 24, 2023
0 344
Spelers kunnen vertrouwen op de kwaliteit en integriteit die staatsdeelnemingen bieden bij het genieten van online gokken ...
mei 24, 2023
0 272
Lucratieve bonussen, zoals gratis spins, stortingsbonussen en no-deposit bonussen kan je terugvinden op deze pagina.
april 22, 2023
0 279

 

5,0 rating
Welkomstbonus:
Ontdek alle promoties op 777.nl
CLAIM JE 100% BONUS TOT €250!
*Alleen beschikbaar voor spelers van 24 jaar of ouder.
Deze aanbieding is alleen geldig voor spelers van 24 jaar of ouder bij het maken van hun eerste storting.
4,8 rating
Welkomstbonus:
Ontdek alle promoties op jacks.nl
CLAIM JE 100% BONUS TOT €100!
*Alleen beschikbaar voor spelers van 24 jaar of ouder.
Deze promotie is alleen geldig voor spelers van 24 jaar of ouder. De minimale storting om de bonus te activeren is €10.
4,5 rating
Free spins:
Ontdek de free spins op bet365.nl
Stort min. €10 om 50 gratis spins te ontvangen
*Alleen beschikbaar voor spelers van 24 jaar of ouder.
*Bonus alleen beschikbaar voor spelers van 24 jaar of ouder.
4,5 rating
Profiteer nu van de welkomstbonus:
Tot €711 welkomstbonus
100% bonus tot €711 vanaf je 1ste storting
* Alleen beschikbaar voor spelers van 24 jaar of ouder.
De welkomstbonus is alleen beschikbaar voor nieuwe spelers van 711 Casino en de spelers moeten 24 jaar of ouder zijn, geregistreerd in Nederland en mogen nog niet eerder een storting bij 711 Casino gemaakt hebben.
4,5 rating
Welkomstbonus:
ontvang € 10 gratis speeltegoed op onecasino.nl
CLAIM 50% bonus bovenop je eerste storting!
*Alleen beschikbaar voor spelers van 24 jaar of ouder.
Onze welkomstbonus wordt gegeven bij registratie en heeft een waarde van € 10,00. Alleen beschikbaar voor spelers van 24 jaar of ouder.

 

Place2bet wenst u veel succes!

Speel met mate. Geniet van het spel.

Casino’s
4,5 rating
Welkom bij 711: JOUW ONLINE CASINO
4,3 rating
ontdek verrassende providers en beleef het beste van ComeOn Casino!
4,3 rating
LiveScorBet Casino & live casino | Amusement gegarandeerd
4,3 rating
LiveScoreBet sportwedden: Zet je weg naar de overwinning in
4,0 rating
Tombola casino: expert in online bingo
4,5 rating
bet365 Casino & live casino | Een ongelooflijke spelervaring
4,5 rating
Bet365: straffe speler op de markt van de online casino’s
4,0 rating
Dagelijks aantrekkelijke Super Odds bij ZEbet in Nederland