Gokverslaving? Tips om gokken te stoppen

Home » Gokverslaving? Tips om gokken te stoppen

Verslavingen aan gokken: let op!

Gokverslaving kan leiden tot verlies van banen en uitkeringen, juridische en zelfs gezinsproblemen – en de lijst gaat maar door. Gelukkig zijn er speciaal opgezette zorg- en behandelprogramma’s voor mensen met dit soort verslaving die willen stoppen met gokken en hun gedrag leren beheersen.

Gokverslaving? Tips om gokken te stoppen

Wat is gokverslaving?

Als je een loterijticketlaag wegkrast met een munt, gokautomaten speelt of naar een casino gaat, is dat niet noodzakelijk een teken van gokverslaving. Als de gedachte eraan echter zo pathologisch is dat je er niet vanaf kunt komen voordat je begint met spelen, dan heb je waarschijnlijk een ernstig probleem. De belangrijkste kenmerken van gokverslaving zijn niet alleen een obsessieve wens om te spelen, maar ook het onvermogen om iemands gedrag tijdens het spel te beheersen. Game-verslaafden zouden nog steeds gokken, ondanks de negatieve gevolgen van b.v. financiële, juridische en sociale problemen.

Veel gokkers kunnen dingen doen die ze nooit zouden hebben gedaan als ze deze verslaving niet hadden gehad. Sommigen van hen stelen bijvoorbeeld van vrienden en familieleden of overtreden de wet om geld te krijgen om te gokken of opgebouwde schulden af ​​te betalen. Ondanks de wens om met de verslaving te stoppen, kunnen veel gokverslaafden het probleem niet zonder hulp aan.

Volgens de International Classification of Diseases kan gokverslaving worden toegeschreven aan verborgen ziekten vanwege het ontbreken van duidelijke fysieke tekenen en symptomen. De goede vrienden en familieleden van Еven gokker tasten vaak jarenlang in het duister. Een van de manieren om verslaving te herkennen, is door tijdens het spel naar de vermeende gokverslaafde te kijken.

Dit zijn de tekenen van gokverslaving:

 • obsessie met gokken, b.v. lotto, slots, weddenschappen en andere;
 • het vermijden van werk, school, huis of sociale verantwoordelijkheden, ten gunste van gokken;
 • het negeren van de communicatie met vrienden of familieleden die hun bezorgdheid hebben geuit over mogelijke verslaving;
 • financiële moeilijkheden, zoals het verliezen van een huis, auto, werk, etc. door gokken;
 • het verkopen van het onroerend goed om geld te krijgen om te gokken of om schulden te betalen;
 • onvermogen om hun gedrag te beheersen, zelfs ondanks de wens om het te beheersen;
 • het negeren van rekeningen en andere financiële verplichtingen ten gunste van kansspelen;
 • de persoon verbergt, bedriegt of maskeert op een andere manier het bestaande probleem;
 • ontkenning van hun daden of het bestaan ​​van problemen.

Gokverslaving? Tips om gokken te stoppen

Gokverslaafde: waarom verschijnt het?

Hoe het gedrag te verklaren van individuen die ondanks veelvuldige verliezen blijven spelen. Veel spelers die veel verloren in plaats van op tijd te stoppen, geven steeds meer geld uit in de hoop de verwachte winsten te ontvangen. Er zijn verschillende psychologische redenen waarom sommige spelers niet kunnen stoppen.

Factoren die het verlangen om te spelen beïnvloeden:

 1. Gedeeltelijke “versterking”. Versterking verbetert gedrag. Het kan permanent of gedeeltelijk worden geproduceerd. Onlogisch spelersgedrag houdt langer aan met gedeeltelijke in plaats van met constante bekrachtiging. Het is een bekend feit dat een speler niet van elke weddenschap een overwinning verwacht, daarom, wanneer hij wordt geconfronteerd met een verlies of zelfs een reeks verliezen, ziet hij dit niet in algemene zin. Spelers verwachten eigenlijk van tijd tot tijd “versterkingen”, en deze verwachting motiveert hen om door te gaan.
 2. Toegankelijkheidsheuristieken. Gevallen waarin mensen de jackpot hebben gewonnen, worden op grote schaal bekendgemaakt, waardoor ze in de hoofden van hun doelgroep komen. Daarom kunnen spelers de kans op het ontvangen van een vergelijkbare prijs overschatten, omdat ze nog steeds levendige herinneringen hebben aan die zeldzame succesverhalen. Zelfs als de kansen tegen hen zijn, leiden hun valse reflecties tot het vertrouwen dat ze alle kansen hebben om te winnen.
 3. Misvatting van de speler. Mensen denken vaak ten onrechte dat toekomstige gebeurtenissen die in een willekeurige volgorde plaatsvinden, worden beïnvloed door gebeurtenissen uit het verleden. Deze verkeerde manier van denken komt zeer vaak voor bij spelers, wat de oorsprong van de naam voor dit fenomeen verklaart. De misvatting van een speler kan een reden zijn om geld te blijven uitgeven aan gokken, zelfs na enorme verliezen, omdat mensen er zeker van zijn dat ze op het punt staan ​​geluk te hebben.
 4. Angst voor verlies. Mensen reageren over het algemeen acuter op verliezen dan op winsten. Met andere woorden, de pijn die een speler voelt als hij $ 100 verliest, is waarschijnlijk veel sterker dan de vreugde die hij voelt als hij hetzelfde bedrag wint. Na een reeks verliezen kan een speler een buitensporige hoeveelheid geld en tijd blijven uitgeven, niet omdat de potentiële winst bijzonder verleidelijk lijkt, maar omdat de pijn van verliezen uit het verleden veel leed veroorzaakt. Beroemde Russische gokkers noemen dit ook. Zelfs als spelers zich ervan bewust zijn dat ze niet al hun verloren geld kunnen inzetten, blijven ze vaak wanhopige pogingen ondernemen om tenminste een deel ervan te winnen.
 5. De illusie van controle. Ondanks het feit dat winnen bij gokken voornamelijk een kwestie van kans is, denken veel spelers ten onrechte dat ze de uitkomst tot op zekere hoogte kunnen beheersen. Daarom kunnen ze op de dobbelstenen blazen voordat ze het gooien, of een ander ritueel uitvoeren voordat het spel begint, in de overtuiging dat dergelijke acties hun kansen om te winnen vergroten. Omdat mensen de neiging hebben om te investeren in een activiteit waarvan de uitkomst door hen kan worden beïnvloed, moedigt de illusie van controle spelers in feite aan om inspanningen te blijven leveren.
 6. Een goed humeur verhoogt het verlangen om te spelen. Uit recente onderzoeken is gebleken dat er een verband bestaat tussen zaken die de stemming verbeteren (zonnig weer, overwinning van een lokaal sportteam) en een toegenomen gokverslaving. De verklaring is de volgende: een positieve houding vergroot de wens om risico’s te nemen.
 7. Veranderende winnende verwachtingen. Meer toewijding aan het spel vergroot de hoop. Als onderdeel van een onderzoek werd gokkers aan paardenrennen gevraagd om de kansen op hun favoriete paarden voor en na de weddenschap te evalueren. Nadat de weddenschappen waren gesloten, waren de spelers geneigd te geloven dat hun paard betere kansen had om te winnen dan vóór het wedden.
 8. Kuddegedrag effect. Wanneer loterijjackpots recordniveaus bereiken en veel media-aandacht krijgen, begint de massale hysterie van het kopen van kaartjes, omdat mensen besluiten niet weg te blijven van het proces. Op die momenten zullen zelfs mensen die nog nooit in de loterij hebben gespeeld zich bij de menigte voegen en op zijn minst een paar kaartjes kopen.

Probleemgokkers: zoek uit of u een van hen bent

Ondanks het feit dat het moeilijk is om gokverslaving van buitenaf te herkennen, heb je een geweldige kans om zelf gevaarlijke symptomen te ontdekken voordat anderen ze opmerken.

U kunt een gokprobleem hebben als:

 • u bent totaal niet in staat uw wens om te gokken te beheersen;
 • voel de behoefte om te gokken totdat u al uw geld uitgeeft;
 • verberg uw gewoonte om te gokken voor vrienden en familieleden;
 • u gokt met geld dat bedoeld was voor andere belangrijke doeleinden;
 • wilt stoppen met gokken, maar u heeft geen controle over de situatie.

Gokverslaving? Tips om gokken te stoppen

Tips om te stoppen met gokken

Gokverslaving beïnvloedt elke persoon anders, dus de behandeling moet op individuele basis worden gekozen. De eerste en een van de moeilijkste stappen in het herstelproces is te erkennen dat het probleem reëel is en dat u hulp nodig hebt.

Er zijn veel soorten gokverslavingszorg. De meeste verslaafden zoeken hulp bij Gamblers Anonymous. Naast sociale ondersteuning omvat het programma ook psychotherapie, evenals cognitieve gedragstherapie, die met name zijn doeltreffendheid heeft bewezen bij het veranderen van het gedrag van verslaafden. Dit type behandeling helpt om positief te denken, om te gaan met stress en eventuele andere hefbomen die zouden leiden tot terugval van gokverslaving in normale omstandigheden. De essentie van de methode is om het brein van de speler opnieuw op te starten om een ​​nieuwe manier van denken over verslaving en goklust te creëren.

Hier zijn enkele voorbeelden van gedragsveranderingen als gevolg van cognitieve gedragstherapie:

op zoek zijn naar een hobby of een competitieve sport die prikkelt en in staat is om de emoties van gokken te vervangen;
hulp zoeken bij professionals in plaats van gokken om negatieve gevoelens, problemen of pijnlijke ervaringen te verhullen of te verhullen;
op zoek gaan naar nieuwe interesses om bezig te blijven en gokken vermijden als je je verveelt;
oefeningen doen om met stress om te gaan in plaats van gokken;
hulp zoeken bij een financieel adviseur, op zoek naar extra inkomen of andere manieren om geldproblemen op te lossen in plaats van te gokken om op een gemakkelijke manier hetzelfde geld te krijgen.

De psychologische truc om van gokverslavingen af ​​te komen

Hoewel gokverslaving verschillende hoekstenen heeft, waaronder genetische aanleg, geloof of omgeving, is volledig herstel mogelijk met slechts één psychologische truc. Het bereiken van een dergelijke gemoedstoestand is echter het belangrijkste obstakel om van af te komen.

Outside in: de positie van totaal slachtoffer

Als mensen denken dat onze omgeving ons gedrag volledig beïnvloedt, is dat waarschijnlijk het meest uitdagende probleem. Zo’n mentaliteit maakt mensen a priori slachtoffer, die niet kunnen omgaan met problematische relaties, oneerlijke banen of probleemgezinnen. Zulke mensen proberen in het gokken enkele belonende elementen te vinden en aan de problemen te ontsnappen. Meestal verliezen ze geld, voelen ze nog steeds ergere emoties zoals schaamte en schuldgevoel, en proberen ze nog meer te gokken om te ontsnappen. Het creëert een gesloten en neerwaarts gerichte cyclus, die bijna onmogelijk is om te verlaten zonder hulp van buitenaf.

Waarom wordt het niet veel gebruikt bij de behandeling van gokverslavingen?

We noemden een dergelijke benadering de psychologische truc, niet zonder doel. Het grootste obstakel in de richting van een dergelijke “eenvoudige” manier om aan de verslaving te ontsnappen, is het veranderen van de mentaliteit van de gokker, die zich door de jaren heen heeft gevormd. Bovendien, als de persoon is opgegroeid in een gezin met een laag inkomen, betekent dit in de praktijk dat het individu geen passende school en universitaire opleiding heeft genoten. Bovendien heeft zo iemand zelden een duidelijk besef dat hij of zij de enige verantwoordelijke is voor wat er in zijn leven gebeurt.

Samen met genetisch bepaalde redenen is dat het meest rigide element dat moet worden overwonnen. Zelfs de meest ervaren en gezaghebbende psychologen hebben tientallen sessies nodig om het gokverslavingsgedrag te doorbreken. Deze aanpak wint echter aan populariteit en steeds meer therapeuten en gokverslaafden zijn bereid om deze methode in de praktijk toe te passen.

Help bij gokken: waar kun je het krijgen?

Als u of iemand om wie u geeft medische hulp nodig heeft om uw gokverslaving te genezen, is het belangrijk om de juiste behandelingsmethoden te vinden, bijv. Anonieme gokkers, ambulante behandeling of intramurale behandeling met 24 uur per dag medisch toezicht (indien nodig).

Momenteel zijn er veel projecten gericht op het helpen van mensen met een gokverslaving. Een daarvan heet “International Problem Gambling”. Het is bedoeld om gokkers uit verschillende landen te helpen. Wij hebben hier de Belgische variant voor je gevonden.

https://gokhulp.be/gokproblemen-stoppen

gokverslaving hulp

Veel Gestelde Vragen

Hoe gokverslavingen te stoppen?

Een gokker moet een professionele therapeut bezoeken, die de kernreden van de verslaving zal bepalen en de beste manier zal voorbereiden om van een gokverslaving af te komen.

Wat veroorzaakt gokverslavingen?

In de praktijk is gokverslaving het resultaat van verschillende redenen, waaronder genetische aanleg, opvoedingsomgeving, geloof, ideeën, fysieke en emotionele omstandigheden van de ongecontroleerde gokker.

Hoe een gokverslaving oplossen?

De beste manier om een ​​gokverslaving op te lossen, is door de juiste arts te raadplegen, die de belangrijkste redenen voor een bepaald verslavingsgeval zal bepalen en de beste combinatie voor het omgaan met gokverslaving zal bepalen.

Hoe beginnen gokverslavingen?

Aangezien alle soorten gokken de neiging hebben om de opwinding tijdens het spelen te vergroten, kan zelfs een enkele poging tot verslaving leiden. Het belangrijkste teken van verslaving zijn ongecontroleerde uitgaven zonder het vermogen om zichzelf in bedwang te houden.

 

Casino’s
4,5 rating
Welkom bij 711: JOUW ONLINE CASINO
4,3 rating
ontdek verrassende providers en beleef het beste van ComeOn Casino!
4,3 rating
LiveScorBet Casino & live casino | Amusement gegarandeerd
4,3 rating
LiveScoreBet sportwedden: Zet je weg naar de overwinning in
4,0 rating
Tombola casino: expert in online bingo
4,5 rating
bet365 Casino & live casino | Een ongelooflijke spelervaring
4,5 rating
Bet365: straffe speler op de markt van de online casino’s
4,0 rating
Dagelijks aantrekkelijke Super Odds bij ZEbet in Nederland