Bijna 20% van de sporters kreeg matchfixing-voorstellen

Gokken is een van de belangrijkste redenen waarom sporters een matchfixing-voorstel krijgen of waarom er aan wedstrijdvervalsing gedaan wordt.

Home » Bijna 20% van de sporters kreeg matchfixing-voorstellen

Matchfixing-voorstellen of wedstrijdvervalsing

Gokken is een van de belangrijkste redenen waarom er aan matchfixing of wedstrijdvervalsing gedaan wordt. Zolang weddenschappen bestaan als een vorm van amusement, proberen mensen het systeem te bedriegen. Matchfixing of wedstrijdvervalsing is een wereldwijd verspreid probleem en schadelijk fenomeen in de sportwereld. Een internationale studie, gecoördineerd door de Universiteit Gent, onderzocht matchfixing of wedstrijdvervalsing in 7 Europese landen. De eerste studieresultaten laten zien dat bijna 1 op 5 of 20%  van de meer dan 5000 deelnemers matchfixing-voorstellen meldde. Meer specifiek gaf 18% van de deelnemers aan persoonlijk één of meer personen te kennen die waren benaderd. Daarnaast gaf 8% van de deelnemers aan zelf al benaderd te zijn voor een matchfixing voorstel.

“Er moet echter een duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen de verschillende soorten matchfixing”, verduidelijkt Van Der Hoeven.

matchfixing-voorstellen of wedstrijdvervalsing

Weddengerelateerde vs. sportgerelateerde matchfixing

Weddengerelateerde matchfixing

Enerzijds is er het weddenschapsgerelateerde type match-fixing, waarbij wedstrijden of specifieke gebeurtenissen tijdens wedstrijden worden gemanipuleerd om geld te verdienen door te wedden op de gemanipuleerde wedstrijd. Slechts 10% van de deelnemers die al waren benaderd voor matchfixing, gaf aan dat het voorstel uitsluitend was gedaan om geld te verdienen door te wedden op de gemanipuleerde wedstrijd tijdens de laatste (of enige) keer dat ze werden benaderd. In de meeste gevallen kregen ze geld en soms andere materiële aansporingen om het voorstel te accepteren. Bijna 40% van hen werd ook bedreigd of onder druk gezet om de wedstrijd op te lossen. Uiteindelijk gaf 36% aan in te stemmen met het gokgerelateerde voorstel.

sportgerelateerde matchfixing

Aan de andere kant is er matchfixing voor sportieve doeleinden, vaak aangeduid als ‘sportgerelateerde matchfixing’. Bijna 70% van de benaderde deelnemers gaf aan dat het voorstel de laatste of enige keer dat ze werden benaderd, alleen een sportgerelateerd doel had. Deze personen werden vooral benaderd om degradatie van een bepaalde club of speler te voorkomen of om een ​​bepaalde club of speler in staat te stellen het kampioenschap te winnen. Bij dit soort matchfixing stond de uitkomst van de wedstrijd in meer dan 80% van de gevallen op het spel. In het merendeel van deze gevallen werd een opzettelijke ondermaatse prestatie verwacht en werd in ongeveer 50% van de gevallen geld aangeboden, vaak aangevuld met andere materiële aansporingen. Bijna 20% van degenen die een sportgerelateerd voorstel voor matchfixing ontvingen, werden ook bedreigd of onder druk gezet. Uiteindelijk stemde 27% in met het sportgerelateerde voorstel voor matchfixing. Het instemmen met het sportieve matchfixingsvoorstel werd vooral gezien als een vriendelijk gebaar naar een andere club of atleet. In andere gevallen stemden mensen vaak in vanwege het geld en / of andere materiële aansporingen die werden aangeboden, of omdat ze onder druk werden gezet door hun eigen team.

Ondanks de duidelijke dreiging van sportgerelateerde matchfixing, wordt dit type matchfixing vaak onderschat en daarom verwaarloosd bij preventie-initiatieven. “In een tweede fase zal het EPOSM-project proberen deze leemte op te vullen door actieplannen en workshops uit te werken over de preventie van matchfixing in het algemeen en sportgerelateerde matchfixing in het bijzonder”, voegt Van Der Hoeven toe.

Bovendien toont de EPOSM-studie (“Evidence-based Prevention Of Sporting-related Match-fixing”) ook aan dat 48% van de mensen die (in) directe matchfixing-voorstellen meldden, nooit hun vermoedens of ervaringen aan iemand hadden gemeld. De mensen die hun vermoedens of ervaringen met matchfixing aan iemand hadden gemeld, deden dat vooral aan teamgenoten, coaches of bestuursleden van hun sportclub. In een zeer beperkt aantal gevallen is aangifte gedaan bij een anonieme meldlijn of bij de politie.

Dit kan erop wijzen dat meldkanalen onvoldoende bekend zijn en / of dat mensen vaak bang zijn om hun vermoedens of ervaringen met matchfixing aan iemand te melden. “Naast bewustmakingsinitiatieven zijn ook geschikte meldkanalen en beschermingsprogramma’s voor klokkenluiders belangrijk bij het voorkomen van matchfixing”, besluit Van Der Hoeven.

matchfixing-voorstellen of wedstrijdvervalsing

Soorten matchfixing-voorstellen of wedstrijdvervalsing

  • (pool) hustling

Hustling is een Engelse term die gebruikt wordt wanneer iemand zijn kwaliteiten probeert te verdoezelen in de hoop zo een zwakke tegenstander aan te trekken. Deze vorm van bedrog wordt vooral geassocieerd met pool en vormde de basis voor de Paul Newman-film The Hustler uit 1961.

  • race fixing

Een specifieke vorm van matchfixing in het geval van een race. Dit is van toepassing op onder meer de paardensport en autosport.

  • salonremise

Wanneer twee voetbalteams voordeel halen uit een gelijkspel en niet tot het uiterste gaan om te winnen.

  • spotfixing

Er kan niet alleen op het resultaat van een sportwedstrijd gegokt worden, maar ook op kleine onderdelen van de sport die weinig tot geen invloed op het eindresultaat hebben. Zo kan men niet alleen gokken op de uitslag van een voetbalwedstrijd, maar ook op het aantal gele kaarten, het balbezit van een team, etc. Omdat spotfixing niet altijd de uitkomst van een wedstrijd verandert, is het moeilijker om deze vorm van bedrog op te sporen.

Voorbeelden van matchfixing-voorstellen of wedstrijdvervalsing.

Er zin vele voorbeelden van matchfixing-voorstellen – we nemen er enkele voor u uit

  • De honkbalsport kende in 1919 een historisch dieptepunt toen aan het licht kwam dat acht leden van de Chicago White Sox zich hadden laten omkopen voor het verliezen van de World Series
  • In 2005 kwam in het Belgisch voetbal de zaak Zheyun Ye aan het licht. Tal van voetballers (en trainers) hadden zich laten omkopen door de Chinese zakenman Zheyun Ye (ook bekend als de gokchinees), die vervolgens grote sommen geld verdiende door op de wedstrijden van deze spelers te gokken. Op 16 maart 2006 vaardigde de Belgische justitie een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem uit.
  • Bendeleden gokten op de tenniswedstrijden, waarbij de winst volgens het OM hoog opliep. De Belgische Kansspelcommissie was in 2015 getipt door wedkantoren over Armenen zonder duidelijk inkomen die zich in België bezighielden met matchfixing in het tennis op het niveau van futures en challengers. Daar is het prijzengeld tussen de 5000 en 15.000 euro en zijn er doorgaans geen camera-opnames.

matchfixing

Conclusie

Ironisch genoeg zijn het vaak de bookmakers die erachter komen dat er iets onbetrouwbaars aan de hand is als het gaat om vaste wedstrijden. Bedrijven willen tenslotte geen geld mislopen en daarom zijn er geavanceerde algoritmen geïmplementeerd om verdachte gokpatronen op te sporen. Met experts die suggereren dat ongeveer driehonderd wedstrijden per seizoen ‘vast’ zijn in de grootste competities van Europa, is het belangrijk dat ze die algoritmen goed gebruiken.  

Ontdek alle weddenschappen

Place2bet Nederland

Hier geven we al een beknopt lijstje van de aanbieders van sportweddenschappen in Nederland

Profiteer dan nu van de welkomstbonus:
Tot 5x €10 gratis weddenschappen
+ profit boost & Jack's speciale gratis weddenschap
* Alleen beschikbaar voor spelers van 24 jaar of ouder.
Alleen nieuwe spelers van 24 jaar of ouder, die een account hebben aangemaakt na 11 januari 2023, 12:00 uur komen in aanmerking voor deze promotie
Profiteer dan nu van de Welkomstbonus:
welkomstbonus van 100% tot €100
Check de promotiepagina voor speciale weddenschappen
* Registratie van een account op Bet365 is alleen toegestaan voor personen van 18 jaar en ouder
⚠ Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Profiteer dan nu van de welkomstbonus:
Tot €250 gratis weddenschappen
Free Bet gelijk aan je eerste weddenschap tot €250
* Alleen beschikbaar voor spelers van 24 jaar of ouder.
De welkomstbonus is alleen beschikbaar voor nieuwe spelers van LiveScoreBet sportwedden en de spelers moeten 24 jaar of ouder zijn, geregistreerd in Nederland en mogen nog niet eerder een storting bij LiveScoreBet sportwedden gemaakt hebben.
4,0 rating
Profiteer dan nu van de Welkomstbonus:
Stortingsbonus van 100% tot €100
+ bonussen voor gratis weddenschappen
* Registratie van een ZEbet account is alleen toegestaan voor personen van 18 jaar en ouder
⚠ Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Profiteer dan nu van de welkomstbonus:
Stortingsbonus tot €30
+ Verdien freebets tot €30
* Registratie van een ZEturf account is alleen toegestaan voor personen van 18 jaar en ouder
⚠ Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Place2bet wenst je veel plezier – Gok met mate!

Nieuws over sportwedden en bookmakers
De Grand Prix van Spanje is een absoluut hoogtepunt op de Formule 1-kalender.
juni 4, 2023
0 860
Met Superodds kunnen spelers profiteren van verbeterde winstkansen en potentieel hogere uitbetalingen bij het plaatsen van hun ...
juni 3, 2023
0 829
Als u op zoek bent naar een eersteklas gokervaring in Nederland, zoek dan niet verder. Wij bieden ...
mei 27, 2023
0 757
De industrie werkt actief aan het verbeteren van de veiligheidsmaatregelen om witwassen en andere illegale activiteiten te ...
mei 25, 2023
0 700
Het jaar 2023 heeft belangrijke ontwikkelingen en trends gebracht binnen de online casino-industrie.
mei 24, 2023
0 384
Spelers kunnen vertrouwen op de kwaliteit en integriteit die staatsdeelnemingen bieden bij het genieten van online gokken ...
mei 24, 2023
0 309
Lucratieve bonussen, zoals gratis spins, stortingsbonussen en no-deposit bonussen kan je terugvinden op deze pagina.
april 22, 2023
0 313

Onze Top 5 van casino’s in Nederland

5,0 rating
Welkomstbonus:
Ontdek alle promoties op 777.nl
CLAIM JE 100% BONUS TOT €250!
*Alleen beschikbaar voor spelers van 24 jaar of ouder.
Deze aanbieding is alleen geldig voor spelers van 24 jaar of ouder bij het maken van hun eerste storting.
4,8 rating
Welkomstbonus:
Ontdek alle promoties op jacks.nl
CLAIM JE 100% BONUS TOT €100!
*Alleen beschikbaar voor spelers van 24 jaar of ouder.
Deze promotie is alleen geldig voor spelers van 24 jaar of ouder. De minimale storting om de bonus te activeren is €10.
4,5 rating
Profiteer nu van de welkomstbonus:
Tot €711 welkomstbonus
100% bonus tot €711 vanaf je 1ste storting
* Alleen beschikbaar voor spelers van 24 jaar of ouder.
De welkomstbonus is alleen beschikbaar voor nieuwe spelers van 711 Casino en de spelers moeten 24 jaar of ouder zijn, geregistreerd in Nederland en mogen nog niet eerder een storting bij 711 Casino gemaakt hebben.
4,5 rating
Welkomstbonus:
ontvang € 10 gratis speeltegoed op onecasino.nl
CLAIM 50% bonus bovenop je eerste storting!
*Alleen beschikbaar voor spelers van 24 jaar of ouder.
Onze welkomstbonus wordt gegeven bij registratie en heeft een waarde van € 10,00. Alleen beschikbaar voor spelers van 24 jaar of ouder.
4,5 rating
Free spins:
Ontdek de free spins op bet365.nl
Stort min. €10 om 50 gratis spins te ontvangen
*Alleen beschikbaar voor spelers van 24 jaar of ouder.
*Bonus alleen beschikbaar voor spelers van 24 jaar of ouder.

Place2bet wenst je veel plezier – Gok met mate!

Casino nieuws
Een van de opvallende kenmerken van Push Gaming is de diversiteit van zijn spelcatalogus.
juni 3, 2023
0 678
Als u op zoek bent naar een eersteklas gokervaring in Nederland, zoek dan niet verder. Wij bieden ...
mei 27, 2023
0 757
Moppen Bingo Wil je een hilarische avond beleven? Registreer hier Dan mag je de Moppen Bingo op ...
mei 26, 2023
0 665
De industrie werkt actief aan het verbeteren van de veiligheidsmaatregelen om witwassen en andere illegale activiteiten te ...
mei 25, 2023
0 700
Casino’s
4,5 rating
Welkom bij 711: JOUW ONLINE CASINO
4,3 rating
ontdek verrassende providers en beleef het beste van ComeOn Casino!
4,3 rating
LiveScorBet Casino & live casino | Amusement gegarandeerd
4,3 rating
LiveScoreBet sportwedden: Zet je weg naar de overwinning in
4,0 rating
Tombola casino: expert in online bingo
4,5 rating
bet365 Casino & live casino | Een ongelooflijke spelervaring
4,5 rating
Bet365: straffe speler op de markt van de online casino’s
4,0 rating
Dagelijks aantrekkelijke Super Odds bij ZEbet in Nederland